Slasoep en erwten/basilicum/munt-spread

Recept voor een pittig soepje van doorgeschoten sla. Eet het samen met een volkorenbroodje met een lekkere erwtenspread. Vers uit de Makkelijke Moestuin.

Pittige slasoep met erwtenspread uit de Makkelijke Moestuin
Pittige slasoep met erwtenspread

Slasoep en een volkorenbroodje met erwtenspread

De sla staat op doorschieten. Mijn partner vraagt af en toe al: “Kun je ook teveel sla eten?” 🤪
Doorgeschoten bindsla uit de Makkelijke Moestuin
Doorgeschoten bindsla
Tijd voor…. slasoep! Dit keer met een Arabisch tintje.

Bereidingstijd voor de erwtenspread ongeveer 15 min en voor de soep ongeveer 20 a 25 min. Het meeste werk zit in het wassen van de sla. 😇)

Nodig voor de erwtenspread:

  • 200 gram erwtjes (uit wintererwten en te dikke peultjes
Wintererwten in de Makkelijke Moestuinbak
Wintererwten
  • handje basilicumblaadjes
  • flinke hand muntblaadjes
  • scheut citroensap
  • olijfolie
  • peper en zout

Bereiden spread (15 minuten):

Erwtjes even voorkoken en afspoelen met koud water. Goed uit laten lekken.

Intussen basilicum en munt afspoelen.

Maak alle ingrediënten in de hakmolen fijn (wees spaarzaam met de olijfolie, anders wordt de spread te dun).
Munt en de rest in de hakmolen
Munt en de rest in de hakmolen
Even proeven, doe er eventueel nog wat citroensap, olie of peper en zout bij, en klaar is je erwtenspread.

Lekker fris voor op een volkorenbroodje.

Nodig voor de soep:

Ingrediënten voor de soep
Ingrediënten voor de soep
  • 2 kroppen doorgeschoten bindsla
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook (zelfgekweekt in de Makkelijke Moestuin)
  • beetje boter
  • scheut olijfolie
  • 1 eetlepel bloem
  • 3 tl Ras-el-Hanout kruiden
  • 2 tl bouillonpoeder
  • peper
  • eventueel nog wat (kook)room

Bereiding soep (20-25 minuten)

Maak de sla schoon.

Snij de ui en knoflook in stukjes en stoof het even in een beetje boter met olijfolie.
Uien en knoflook in de pan voor de slasoep
Uien en knoflook in de pan
Voeg de Ras el Hanout kruiden toe.

Daarna de eetlepel bloem erbij. Bak deze even mee zodat de bloem gaar wordt.

Voeg dan de sla toe en laat deze slinken onder af en toe roeren. Breng intussen een halve liter water in de waterkoker aan de kook.
Voeg de sla toe en laat 'm slinken
Voeg de sla toe en laat 'm slinken
Zodra de sla geslonken is, voeg je het kokende water toe, samen met de bouillonpoeder. (Een bouillonblokje kan ook, maar ik vind poeder makkelijker te doseren.)

Roer alles goed door en laat het 8 minuten koken.
Water erbij en 8 minuten koken
Water erbij en 8 minuten koken
Even staafmixeren, op smaak brengen met peper en eventueel nog wat (kook)room toevoegen.

Zelf vond ik de soep al romig genoeg, dus liet ik de room weg.

Serveren:

Volkorenbroodje erbij en smikkelen maar.
Slasoep uit de Makkelijke Moestuin met erwtenspread
Eet smakelijk!
Het was de eerste keer dat ik slasoep at en ik moet zeggen: ik was positief verrast. Een heerlijk romige soep. De combi van de Ras-el-Hanout kruiden in de soep en de frisse erwten/muntspread op het broodje vonden we heel lekker.

Dit gaan we vaker maken. 😋

Eet smakelijk!

Firsttimegardener

PS: Gefeliciteerd Firsttimegardener, met dit recept ben je één van de prijswinnaars van de Kookwedstrijd 2020 😀. Je prijs wordt z.s.m. overgemaakt naar je shop-tegoed.

PPS: Heb jij ook een superlekker recept, gemaakt met één of meer van onze Makkelijke Moestuin groentes? Doe dan ook mee met onze kookwedstrijd. De voorwaarden vind je hier. Kiezen wij je recept uit, dan verdien je er 10 euro shop-tegoed mee.