Latkes met bieten en mierikswortelsaus

Latkes zijn aardappelkoekjes uit de joodse keuken. Je kan ze ook met bieten maken: als borrelhapje, voorgerecht of met een salade als hoofdgerecht.

Recept en foto's van Xanadu

Latkes: joodse aardappelkoekjes met bieten uit de Makkelijke Moestuin
Latkes: joodse aardappelkoekjes met bieten

Wat hadden we veel bietjes! Dus maakten we latkes: een soort aardappelkoekjes uit de joodse keuken.

Lekker als borrelhapje, voorgerecht, of met een salade erbij als hoofdgerecht.

Normaal gesproken maak je latkes meestal alleen met aardappel, maar met bietjes kan ook!

We gebruikten kikkererwtenmeel ipv matzemeel zodat de latkes glutenvrij waren voor een van onze gasten met allergie.

De yoghurtmierikswortelsaus combineert geweldig bij de latkes, die mag niet ontbreken 😀.

Nodig voor 4 personen

Bijgerecht

  • 400 g bietjes, in luciferstokjes gesneden

  • 600 g aardappels, vastkokend, in luciferstokjes gesneden

  • 4 grote uien, grofgesneden

  • 5 knoflookteentjes, fijngesneden

  • 2 handjes walnoten, grofgesneden

  • 3 eieren

  • beetje zout en peper

  • kikkererwten-meel (of een ander meel of bloem zoals matze-meel of tarwebloem)

  •  lijnzaadolie of zonnebloemolie (voor het frituren kan dat heter worden dan olijfolie)

  • koriander of dille ter garnering.    

Bieten uit de Makkelijke Moestuin voor bietenlatkes
Bieten uit de moestuinbak

Voor de saus:

  • 200 g yoghurt

  • 150 g mierikswortelsaus 

  • sap van halve citroen 

  • peper

Bereiding:

Rasp de bietjes en aardappels zo grof mogelijk. Doe ze in een kaasdoek in een vergiet en druk er zoveel mogelijk vocht uit. 

Druk zoveel mogelijk vocht uit de aardappels en bieten
Druk zoveel mogelijk vocht uit de aardappels en bieten

Snij de uien en knoflook en bak die zachtjes aan tot ze zacht en glazig zijn.

Combineer de uien en knoflook de bietjes en aardappels, voeg de walnoten toe, peper en zout en de eieren. Meng goed, vervolgens een paar lepels meel tot de substantie goed gebonden is (gebruik zo min mogelijk meel).

Doe een flinke laag van de lijnzaadolie in een koekenpan en laat dat heel heet worden. Maak kleine koekjes van de biet-aardappelsubstantie (2 cm dik, rond als een theekopje, zodat er zo’n 4 in een pan passen) en bak ze 3 minuten aan allebei de kanten. Laat uitdruipen op keukenpapier. Terwijl je alle latkes afbakt, houd je ze warm in een oven op 50 graden.

Maak de saus, ongeveer half om half de yoghurt en mierikswortelsaus. Voeg citroen en peper naar smaak toe. 

Joodse aardappelkoekjes met bieten uit de Makkelijke Moestuin
Joodse aardappelkoekjes met bieten

Serveer de latkes warm met flinke lepel saus op elk koekje, en ter garnering nog wat koriander of dille als je dat in huis hebt.

Xanadu


PS: Gefeliciteerd Xanadu, met dit recept ben je één van de prijswinnaars van de Kookwedstrijd 2020 😀. Je prijs wordt z.s.m. overgemaakt naar je shop-tegoed. 

PPS: Heb jij ook een superlekker recept, gemaakt met één of meer van onze Makkelijke Moestuin groentes? Doe dan ook mee met onze kookwedstrijd. De voorwaarden vind je hier. Zetten wij je recept op de site, dan verdien je er 10 euro shop-tegoed mee.