Hoe gebruik je de Makkelijke Moestuin app?

Downloadt de app, maak een account aan, voer je bak(ken) in en begin met zaaien. Volg je dan de stappen van de notificaties op, dan tuinier je als een echte pro.
Hoe gebruik je de Makkelijke Moestuin app?
De app helpt je - realtime - bij het zaaien, bij het verzorgen van je plantjes en zelfs bij oogsten.

Duurt het een week voor de volgende stap, dan krijg je op dat moment een bericht:

• Je checkt of alles goed gaat,
  • krijgt stap-voor-stap te zien wat je moet doen,
  • en daarna gaat er een timer lopen tot de volgende stap
Benieuwd hoe dat er uit ziet? Dan loop ik er stap voor stap met je doorheen.

Hoe richt je de app in voor jouw moestuin?

Werk je veel met andere apps, dan heb je deze uitleg waarschijnlijk niet nodig. Het meeste wijst zich wel vanzelf.

Wat wel goed is om vooraf te weten is dat deze app 100% is afgestemd op het systeem, de materialen en de zaden van de Makkelijke Moestuin. Wil je zeker weten of de app geschikt is voor jou? Lees dan eerst deze pagina.

Oké, voor de liefhebbers van een uitgebreide gebruiksaanwijzing:

Stap 1: Download de app

Je downloadt de app in de Apple Appstore. Of in de Google Playstore voor de Android-versie.

Voor de iPhone en de iPad:
En voor Android:

Stap 2: Maak een account aan

Zodra je de app opent leidt hij je door een aantal stappen heen om een account te openen.

Daarna kom je in het Home scherm:

Stap 3: Zet je moestuinbak(ken) in de app

Bovenin het homescherm van de app zie je een knop 'Naar je moestuin'.

Klik daarna op het plusje rechts bovenin het scherm:
Voeg je moestuinbak toe aan de Makkelijke Moestuin app
Voer dan de gegevens van de bak in die jij in het echt in je tuin of op je balkon hebt staan.
Pas de gegevens van je moestuinbak aan in de Makkelijke Moestuin app
  • Kies de juiste afmeting. De bakken waaruit je kan kiezen hebben de meest voorkomende maten: combinaties van de binnenmaten van 30, 60, 90 en 120 cm.
  • Geef aan of je wel of niet een klimrek gebruikt en of je bak op poten staat.
  • Geef je bak een naam.
Let erop dat je bak nét zo in je tuin staat als in de app: met de voorkant richting zuiden. De vakken aan de voorkant van jouw bak komen overeen met de onderste vakken in de app. Een rechthoekige bak moet je dus soms roteren.

Je kan zoveel bakken invoeren als je wilt.

Heeft je bak een afwijkende afmeting?

Dat los je op door een aantal bakken te combineren. Voor een bak van 180 x 90 voer je twee bakken van 90 x 90 in. Voor een bak van 120 x 150 gebruik je een bak van 120x60 en een van 120x90.

Tip: geef de bakken een duidelijke naam om te onthouden welke bak welk deel is. Bijvoorbeeld 'keuken-links' en ‘keuken-rechts'.

Stap 4: Aan de slag!

Je zaait je vakken stuk voor stuk in. Dat doe je én in de App, én in je echte bak.

De app werkt 1-op-1 met de Makkelijke Moestuin zaden. We verkopen nu 33 gewassen: groentes, kruiden en bloemen. Hoe méér soorten je hebt, hoe meer je het hele jaar door kan zaaien. En hoe gevarieerder je zal oogsten.
Op dit moment staan van 30 soorten alle stadia in de app. De 3 nieuwste soorten - struiktomaat, paksoi en pompoen - worden vóór eind maart 2020 toegevoegd.

Voor andere groentes of planten kan je een vak reserveren.

Zo zaai je je vakken in:

1. Klik je bak aan

Je ziet nu allemaal vakken. Is je bak nog helemaal leeg, en kan je al wat zaaien, dan zie je in alle vakken een icoontje met zaadjes staan:
2. Klik een zo'n vak aan

Bovenaan staan de groentes die op dat moment het meest geschikt zijn voor dat vak. Bij een vak vooraan in de bak zijn dat dus andere groentes dan bij een vak dat meer naar achter ligt.
Kies je zaden in de Makkelijke Moestuin app
Daaronder staan de overige zaden. Daarbij staat ook de reden waarom je die (nog) beter niet kan zaaien. Omdat het óf nog niet de juiste tijd is, óf niet de ideale plek is, en soms staat er nog een andere reden. Je kán ze dus wel kiezen, maar daarmee ga je wel in tegen het advies van de app.

2. Klik op het zakje met zaden die je wilt zaaien

De rest wijst zich wel vanzelf: de app loodst je stap voor stap door het proces van zaaien.
Hoe zaai je je vakken in met de Makkelijke Moestuin app?
Ben je klaar dan zie je in het vak niet meer het icoontje staan, maar een paar zaadjes.
Werking Makkelijke Moestuin app: stadium van je plantje
Voor dat vak loopt er nu een timer.

Stap 5. Reageer op de meldingen van de app en voer de stappen uit

Om de zoveel dagen krijg je een melding van de app: ‘een van je plantjes heeft aandacht nodig’.

Ga je dan naar je bak in de app, dan zie je daar een icoontje met een vergrootglas. Klik erop dan krijg je bijvoorbeeld de vraag: "Zie je al wat opkomen?"

In je eigen moestuinbak controleer je dat.

Gaat het goed dan ga je naar het volgende level en daarna gaat de timer weer lopen voor de volgende stap.

En wat als er iets fout gaat?

Dan zoekt de app - samen met jou - uit wat er aan de hand is:
De Makkelijke Moestuin app lost samen met jou de problemen op waar je tegen loopt.
De app geeft per groente de gemiddelde tijden tussen de stappen aan. Is het mooi weer dan gaat het wat sneller en kan je eerder doorklikken.

Valt het weer tegen - of is het nog vroeg in het voorjaar of laat in het najaar - dan zal je wat vaker op nee klikken.

Dagelijkse to-do's

Daarnaast krijg je regelmatig to-do's.

Daarmee helpt de app je herinneren dat je water moet geven, op slakkenjacht moet gaan, en meer van dat soort dingen. Je vind ze onder je bakken:
Dagelijkse to-do's in de Makkelijke Moestuin app
En zie je dat ballonnetje aan de rechterkant van het scherm? Dat betekent dat je ook nog iets moet doen in een andere bak.

Kom je om in de meldingen?

Dat valt best mee. Radijsjes lopen 6 stadia door. Daarvoor krijg je dus 6 tot 8 meldingen over een periode van 5-6 weken.

Bij tomaten zijn het er wat meer omdat je die eerst binnen voorzaait, ze binnen opkweekt, moet laten wennen aan de buitenlucht, en dan nog uitplant in je bak. De app laat je alles zien.
Hoe je tomaten moet dieven laat de Makkelijke Moestuin app je zien
Zelfs het wegknippen van de zijscheuten (het zogenaamde dieven), en wat je aan het eind van het seizoen met de tomaatjes doet die nog niet helemaal rijp zijn.
Stadia tomaat in Makkelijke Moestuin app
Al met al leer je dus in één seizoen hoe je 33 groentes en kruiden teelt.

Na een poosje ben je volleerd MM-er

Na een paar maanden heb je al zoveel geleerd, dat je de meldingen van de app niet eens meer nodig hebt. Dan gebruik je de app alleen nog bij het uitkiezen van je groentes, of om te zien wat je op dat moment (nog) kan zaaien.

Op dat moment ben jij een volleerd Makkelijke Moestuinder.

Gefeliciteerd!

Download de Makkelijke Moestuin app:

Voor de iPhone en iPad:
En voor de Android:
PS: Vragen over de app? Lees er hier meer over.