do. 01 mrt. 2012

Zijn straks de meeste zaden verboden?

Wist je dat de Europese Commissie een wet aan het voorbereiden is die er voor zorgt dat heel veel zaden verboden zullen worden?
Zaden
Er is een lijst opgesteld met zogenaamde ‘goedgekeurde’ zaden. Alle zaden die daar niet op staan worden illegaal.

60% van de zaden die daarop staan zijn van grote bedrijven zoals Monsanto, AstraZenecar en Bayer. Een groot deel van de zaden zijn zogenaamde hybryden - wat betekent dat je het zaad van deze planten het volgende jaar niet weer kan gebruiken.

Handel en teelt mag niet meer

Bovendien wordt niet alleen verboden om andere zaden te verkopen dan de zaden die op de lijst staan, maar je mag ze ook niet verbouwen.
Dit betekent dat je nog minder in staat zal zijn om te zelf te bepalen wat je eet, als je niet eens mag beslissen wat je mag verbouwen. Het betekent ook dat de rassen die zijn historisch interessante zullen verdwijnen, zelfs rassen die het in ons klimaat juist heel goed doen.

Voor je denkt dat het ‘wel zal meevallen en dat jij toch wel zelf bepaalt wat er in jouw Makkelijke Moestuintje staat': als deze wet aangenomen wordt heb je straks niet veel meer te kiezen en zijn de zaadjes die je graag wilt hebben er gewoon niet meer.

Want voor kleine zaadtelers zal het waarschijnlijk onmogelijk zijn (of gewoon veel te duur) om hun zaden gecertificeerd te krijgen zodat ze ook op de lijst mogen staan.

En het bewaren van je eigen zaden is makkelijk gezegd maar veel lastiger om het ook echt te doen (ik weet er alles van; ik neem het me elk jaar weer voor en doe het nooit).

Armoede

Arme mensen die moeten leven van wat ze telen zijn helemaal de pineut: die moeten elk jaar weer dure zaden kopen. In India is - met dank aan Monsanto - al jaren lang een enorme tragedie aan de gang waar maar weinig mensen van weten.

Je kan je wel voorstellen dat als alle zaden in handen zijn van enkele bedrijven de prijs echt niet omlaag zal gaan; er is immers geen concurrentie meer.

Bekijk even het onderstaande filmpje. Laat je niet afschrikken door de eerste minuut met het Ohm-gebeuren; de film zelf is mega-interessant en maakt heel goed duidelijk waar het allemaal om draait!

Ver van mijn bed-show

Ja, dat mag dan de ver-van-mijn-bed show lijken maar met deze wet in het verschiet komt het ook voor ons allemaal akelig dichtbij.

Het gevaar van dit soort wetgevingen is dat het op het eerste gezicht een hele goede zaak lijkt: het wordt gedaan in het belang van de mensheid: gezonde zaden die een betere productie leveren willen we toch allemaal?

Maar de gevolgen zijn al desastreus en op de langere termijn niet te overzien.
Ik vind het in en in triest dat een kleine aantal mega grote bedrijven zo’n enorme invloed op de hele wereld uitoefenen dat we nu zelfs niet meer mogen bepalen waar we onze zaadjes vandaan halen.

Ik ben niet iemand die snel op de barricaden gaat staan maar dit vind ik eng.

Kunnen we nog iets doen?

Het enige wat we kunnen doen is je stem te laten horen zodat degene die morgen moeten stemmen weten hoe we hierover denken.

Updates:

Op 6 mei 2013 is besloten om de aanpassing van de huidige regels op te schorten naar een latere datum. Laten we hopen dat in dit geval het gezegde 'van uitstel komt afstel' op gaat!

Zoals het er nu uit ziet blijven er mogelijkheden voor de kleine zaadtelers en mogen particulieren eigen zaden gebruiken en ruilen. Goed nieuws dus; men luistert dus naar protesten en geluiden uit de samenleving.

Wat niet wegneemt dat bedrijven zoals Monsanto doorgaan om zoveel mogelijk van de zadenhandel naar zich toe te trekken. Ogen open houden dus!

Op 6 februari 2014 kwam ik dit artikel tegen. Blijkbaar hebben protesten dus wel degelijk zin!