zo. 20 mrt. 2016

MM-mix 9 jaar!

Vergeleken met vorig jaar lopen we aardig achter.

Toen begonnen mijn bakken al aardig te groen te kleuren, nu is het nog allemaal zwart. Of liever gezegd: zwart met glimmende spikkels van de vermiculiet.

En daar wil ik het even over hebben.

Mijn eigen moestuinbakken

De Makkelijke Moestuinmix die in mijn bakken zit is inmiddels 9 jaar oud. Mijn eerste bakken maakte ik in 2007. Die bakken zijn al lang en breed vergaan, maar de mix is overgeschept in de nieuwe.
Overscheppen van de MM-mix - begin 2014
Overscheppen van de MM-mix - begin 2014
Als mensen hier in Den Andel langskomen om een paar zakken Makkelijke Moestuinmix op te halen, laten we ze meestal ook even onze eigen bakken zien.

Ze zijn altijd verbaasd hoe goed de mix er na 9 jaar uitziet: rul, fijn om in te werken en met de kenmerkende glitters van de vermiculiet.

Het enige wat we elk jaar weer aanvulden is de compost. Geen meststoffen, geen turf, geen vermiculiet, geen oh-zo-handige mengseltjes voor dit of dat.
Vol met wormen
Vol met wormen
Zelfs wormen vinden het heerlijk want de mix zit er vol mee.

Aan het eind van het jaar zal ik voor het eerst een zak MM-mix toevoegen want met elke plant die je eruit haalt verlies je toch een beetje mix en daarmee ook een beetje vermiculiet en turf. Maar dat hebben we dus nog steeds niet gedaan.

Andere moestuinmixen

En daarmee komen we op het grote verschil met andere mixen voor moestuinbakken. Daarvan komen er steeds meer, er is zelfs een grote potgrondfabrikant die er nu zelf een maakt met vermiculiet.

Op het eerste gezicht lijkt het op de MM-mix, ze noemen dezelfde voordelen als wij en zelfs de prijs is hetzelfde.

Maar trap er niet in: het is wel degelijk iets heel anders!

In de moestuinmix van Pokon zit bijvoorbeeld veel minder vermiculiet en compost dan in de MM-mix, maar wel veel houtvezels en meststoffen.

De bedoeling is dan ook dat je die mix na een paar maanden aanvult met hun meststoffen en voedingsmengsels. Dit voor de tomaten, dat voor de kruiden, het volgende voor de bladgroentes, enz. enz. Want daar verdienen ze pas echt goed aan.

In plaats daarvan heb ik liever een mix die je één keer in je bak doet en waar je verder klaar mee bent. Dat geeft ook meer het gevoel van zelfvoorzienend bezig zijn, toch?

Wat zit er in de Makkelijke Moestuinmix?

  • 1/3 vermiculiet
  • 1/3 turfstrooisel of turfmolm
  • 1/3 gemengde Supercompost

Je kan het zelf maken óf je koopt de zakken kant en klare MM-mix. 1 keer en nooit weer.

De mix doe je in je bakken, je vult die door de jaren heen telkens bij met een voedzame compost, zelfgemaakt of gekocht. Let er bij kopen goed op dat je alléén compost koopt en geen raar mengsel ;-)

Je groentes doen het prima, de mix blijft lekker rul en fijn om in te werken, je hoeft je niet druk te maken over meststoffen en ga zo maar door.

En dat is geen loze belofte, want het bewijs is er al jaren. 9 om precies te zijn ;-).

De (natte) mix van dichtbij
De (natte) mix van dichtbij
Het kan dus maar zo dat jij over een flink aantal jaar bij je moestuinbak staat - net zoals ik nu - en aan een bezoeker laat zien: “Kijk, deze MM-mix zit er al 9 jaar in.”

Reken maar dat je dan trots bent. Ik wel!
Update 2019:

Na langdurig onderzoek hebben we de samenstelling van de MM iets aangepast zodat die langer luchtig en veerkrachtig blijft. Je hoeft 'm nog steeds niet te vervangen, maar je kan 'm nu aanvullen met wat nieuwe mix en onze speciale voeding.

Kant en klare MM-mix kopen? Kijk even op de kaart of er iemand bij jou in de buurt zit. De MM-verkooppunten laten vast net zo graag hun bakken zien als ik.